Ny jätteförlust för Friends Arena

1:39 min

268 884 000 kronor. Det blev förlusten för 2015 för Sveriges nationalarena för herrfotbollslandslaget, Friends Arena i Solna.

Den nya förlusten för ”Friends” gör att Svenska fotbollförbundets särskilda fond för att år efter år täcka arenans underskott sinar allt mer.

Om två år är den helt slut ifall förlusterna fortsätter vara så här stora, visar den granskning Radiosporten och Ekonomiekot gjort.

Den totala förlusten för 2015 för Friends Arenas ägarbolag blev 268 884 000 kronor. I det bolaget uppgår förbundets direkta ägande till 22 procent.

– Det är fortfarande en stor börda för ägarna, säger Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Radiosporten.

– Men viktigt för oss är att vi får en väldig support av övriga ägare, som inser att vi inte har så stora resurser utan ägnar oss åt en viss del ideell verksamhet.

Han är lättad över att framför allt fastighetsbolaget Fabege och byggföretaget Peab, enligt gällande kontrakt, ska täcka så pass mycket av en förlust att fotbollförbundet enbart behöver stå för 7,5 procent av ett underskott.

Det innebär 20 miljoner kronor – en siffra som i sin tur täcks av en särskild underskottstäckande fond på från början 100 miljoner, som skapades efter försäljningen av Råsunda fotbollsstadion.

Efter förlusten för 2015 finns det nu bara 40 miljoner kvar i den fonden. Därefter är framtiden oviss.

– När vi gjorde affären kring Råsunda och nya Friends skapade vi den här fonden just för att täcka underskott på max 20 miljoner kronor per år under fem års tid. Så det är helt enligt plan, säger Karl-Erik Nilsson till Radiosporten.

– Vi hoppas helt enkelt att när de här fem åren gått och de här pengarna är slut ska vi kunna hantera Friends Arena i vår gängse driftsbudget.

För skattebetalarna i Solna stad, som äger 16,7 %, kostade Friends Arena ifjol 45 miljoner kronor, skriver StockholmDirekt.

Tidigare har även förlusten i själva driften fått täckas av bland andra Fotbollförbundet. Driftsbolaget är dock nu sålt till det franska eventbolaget Lagardère. Trots försäljningen fortsätter Fotbollförbundet och Solnas skattebetalare att få betala för arenan genom Arenabolaget.