Malmö

Språkcafé drar fulla hus

4:10 min

Köerna till svenska för invandrare, SFI, har ökat markant i Malmö senaste året, det kan dröja upp till ett år att få en plats. Det gör att språkcafeérna i Malmö lockar allt fler, vilket har blivit en utmaning, framför allt för lärarna.

19-åriga Baraa Salaymeh kom från Palestina till Sverige för åtta månader sedan och har lärt sig svenska på egen hand via filmer på nätet.

– Det är bra att man kan praktisera språket här och träffa nya människor och skaffa nya kompisar. Det behövs ingen skola för att lära sig språket, säger han.

Hur viktigt tycker du att det är att lära sig svenska?
– Vill man stanna här i Sverige och bo här är språket det viktigaste.

På Språkcaféet sjunger man tillsammans, spelar språkspel och går på studiebesök.

Begränsade förkunskaper

Under senaste året har deltagarnas sammansättning förändrats, de flesta som kommer hit nu är nyanlända asylsökanden som bara varit en kort tid i Sverige, som har begränsade kunskaper i svenska

– När det är väldigt många nya då får man köra basic, vokaler och enkla ord, vi börjar från grunden för att alla ska hänga med, berättar Anna Appelqvist som undervisar på Språkcafé Nobel i Malmö.

De som kommer till Språkcaféet har många frågor om det svenska språket och engagemanget bland dem som kommer hit är stort

– I och med att det är en öppen verksamhet, vilket också är styrkan att de kommer hit frivilligt, så tycker de att det är jätteroligt, säger Magnus Fryklund, lärare på Språkcaféet Nobel.

Tvingas ha biljettsystem

På SFI-utbildningen krävs att man har ett svenskt personnummer, vilket bidragit till att köerna dit har blivit långa. Till Språkcaféet är alla välkomna. Det har tvingat lärarna att vissa dagar införa ett biljettsystem så att man inte överskrider antalet tillåtna personer i lokalen.

37-åriga Bülent Saglam kommer ofta till Språkcaféet och försöker få en plats alla de fyra dagar i veckan som caféet har öppet.

– Jag kommer jättetidigt och hittar alltid en plats, säger han.

Han tycker att Språkcaféet borde ha en större lokal för att alla som vill ska få plats. Han tycker också att det borde finnas fler lärare eftersom behovet av svenskundervisning är så stort just nu.

– När de måste förklara på svenska och engelska så tar det mycket tid för läraren.

Behöver större lokal

Språkläraren Anna Appelqvist säger att de har påpekat för sina chefer att de behöver en större lokal och att trycket är stort, vilket ställer högre krav på henne och kollgan Magnus Fryklund.

– Man får jobba med allt man har som pedagog. Vi jobbar så gott vi kan med de förutsättningar vi har, säger Anna Appelqvist.

– Det kan vara lite jobbigt att organisera och dela upp i grupper. Det är jätteroligt och stimulerande men jag märker att jag är ganska slut efteråt, säger Magnus Fryklund.