Börje Allas är tillbaka som vice styrelseordförande

2:18 min

Trots att Sametingets plenum avsatt Börje Allas som ordförande i Sameskolstyrelsen så sitter Allas kvar i samma styrelse och har kvar ungefär samma arbetsuppgifter. 

Sametingets plenum avsatte sameskolstyrelsens ordförande Börje Allas bland annat på grund av att sameskolstyrelsen misskött ekonomin och hade flera miljoners underskott ifjol.

Men Börje Allas från partiet Samerna fortsätter att ha hand om just ekonomin i sameskolstyrelsen.

17 ledamöter i Sametinget röstade den 25 februari bort Börje Allas från sameskolstyrelsens ordförandepost. 10 ville ha honom kvar och fyra röstade blankt. En av huvudorsakerna var budgetunderskottet på 7,1 miljoner.

Då sa Börje Allas i en kort kommentar att han respekterade plenums beslut. Men bara en vecka efter valdes Börje Allas till vice styrelseordförande för sameskolstyrelsen. Och fick då jobb att bland annat att göra budget för kommande år.

 – Jag tycker det är ett fult sätt att agera. Att slingra sig kvar vid makten. Säger Lars Jonas Johansson, partiledare för Landspartiet Svenska Samer.

Börje Allas säger i en kommentar att Sameskolstyrelsen är suveräna att jobba hur de vill och fördela styrelsearbetet som de vill. Och styrelsen tyckte att Allas var insatt i arbetet och gav honom förtroende att fortsätta, vilket han gör. För Sametingets folkvalda församling har avsatt honom enbart från styrelseordförandeposten.

 – Dat leat bidjan eret mu sátnejođiheaddjin, säger Allas.

 – I praktiken har han inte respekterat vad vi tyckte att han inte klarar av, han fortsätter ju på samma vis, det känns ju inte bra, säger Lars-Jonas Johansson och fortsätter:

 – Jag tycker det är förjävligt, men Sameskolstyrelsen har ansvar för sin verksamhet och de har tydligen större förtroende för honom än vad vi har.

Att Börje Allas sitter som vice styrelseordförande i Sameskolstyrelsen kommer som en nyhet både för Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson och för styrelseledamoten Lars-Jonas Johansson, som är kritisk och självkritisk.

 – Med facit i hand, om jag hade tänkt efter hade jag kanske hjälpt Per-Mikael Utsi och sagt att vi återkallar hela uppdraget för Allas. Det hade varit det formellt riktiga. Nu står han kvar som ledamot i sameskolstyrelsen och de har gett honom i princip samma arbetsuppgifter som han hade innan han förlorade ordförandeskapet i sameskolstyrelsen, säger Johansson.

Plenum i slutet på maj ska utse en ny ordförande till Sameskolstyrelsen, framtill dess är Mathias Kristoffersson från Min geaidnu tillförordnad ordförande.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio