Press på Grekland att hantera alla asylansökningar

2:02 min

Grekland är nu under hårt tryck för att snabbt hantera flera tusen asylansökningar från migranter som har kommit efter att avtalet mellan EU och Turkiet trädde i kraft den 20 mars.

Avtalet säger att alla i princip ska skickas tillbaka till Turkiet, men även att alla ska ha rätt att få sina skyddsbehov prövade. 

För att klara av asylprocessen får Grekland stöd från andra EU-länder, men läget är spänt.

– Varför vill du bara veta något om syrier, det finns ju också många irakier och kurder, säger talespersonen på Grekland inrikesministerium, Eleni Petarki.

Det är en fråga som inte är lätt att hantera. Kan Grekland skicka kurder till Turkiet eller ska de få asyl?

Förmodligen finns det en rad kniviga beslut att ta och frågor är helt uppenbarligen inte vad Greklands myndigheter vill få just nu, med ett hårt tryck från EU både i flyktingfrågan och vad gäller Greklands ekonomi, med påven Franciskus stundande besök på ön Lesbos och en intern, nationell diskussion om det är rätt att låsa in migranter och avvisa dem.

Grekerna har begränsade erfarenheter av asylärenden, eftersom migranter tidigare bara ville vidare norrut i Europa och nu är läget tvärtom, alla söker asyl och skyddsbehoven ska hanteras snabbt.

De få svaren som ministeriet ger kommer i ett e-postmeddelande. Asylprövningen inklusive överklaganden får ta 14 dagar. 270 anställda för hanteringen. Än så länge 32 experter från olika EU-länder. Det står inte att de ger råd och kanske i praktiken avgör ärendena.

Asylhanteringen började i söndags, enligt nyhetsbyrån ANA, men om de första syrierna kommer att flygas ut om tio dagar är osäkert. Människorättsorganisationer fortsätter att varna för rättsosäkerhet med en så snabb hantering.