Örnsköldsvik landets bästa friluftskommun - igen

3:18 min

Örnsköldsviks är utsedd till Sveriges bästa friluftskommun 2016, vilket ger kommunen 50 000 kronor att använda till friluftsarbete. Sundsvall kom på delad andraplats.

Utmärkelsen baseras på en form av enkät som kommunerna får svara på och bakom den ligger Naturvårdsverket, föreningen Svenskt friluftsliv och Kultur- och Fritidschefers förening. I år deltog 237 kommuner och i topp hamnade Örnsköldsvik. Sundsvall kom på delad andraplats tillsammans med Huddinge, Kalix, Söderhamn och Örebro.

Varför Örnsköldsvik blev bäst i landet i år motiveras bland annat med att kommunen jobbat med att göra friluftsmiljöer tillgängliga för äldre och funktionshindrade och att det finns en tydlig politisk plan för friluftslivet i kommunen.

– Örnsköldsvik har framgångsrikt arbetat brett med friluftsliv genom att samverka mellan förvaltningar och med invånare, föreningar, företag och besökare. Kommunens nya satsningar på friluftsliv för funktionsnedsatta och äldre kan ge goda exempel till andra kommuner. Vår förhoppning är att utmärkelsen Sveriges friluftskommun stimulerar friluftslivsarbetet, säger Kerstin Cederlöf som är ställföreträdande generaldirektör på Naturvårdsverket.

– Vi har alla förvaltningar med oss, säger Kim Nilsson på kultur-och fritidsförvaltningen. Det är vår styrka.

Prispengarna ska användas hur?

– Det handlar om 50.000 kronor och dessa pengar ska vi satsa på utemiljön hos grund- och särskolan på Ängetskolan, säger Kim Nilsson.