Fredrik letar svar om Borås DNA

3:51 min

Han har skrivit tre böcker om Borås stads historia. Fredrik Hjelm är stadsantikvarie och älskar att gräva ner sig i varför en stad ser ut som den gör. 

– Vi har ju ett antal byggnader som vi gärna jobbar med och försöker bevara dem. Vi renoverar och bygger om så att husen fortfarande är läsbara och bra renoverade, säger Fredrik Hjelm. 

– Det handlar om att vi bygger staden framåt men med historisk grund. Det är mycket ekonomiska aspekter. Kanske får någon lätta på plånboken lite mer men alla måste vara nöjda.

Försöker ge svar på stadens DNA
Fredrik Hjelm arbetar som stadsantikvarie i Borås men är också författare. Tidigare i år släppte han sin tredje bok om Borås stadsbebyggelse. I böckerna har han försökt ge svar på varför staden ser ut som den gör - stadens DNA. Många visar intresse av böckerna men det är arbetet som stadsantikvarie som någon gång väcka upprörda känslor. 

– En del tycker att man lägger sig i. Jag har blivit ombedd att flytta till Nordkorea någon gång för att sådana här saker gör vi inte i Borås, säger Fredrik Hjelm. 

Om vi kikar på Västsverige - vilken stad skulle du vilja plocka hit?

– Det finns ju jättefina delar av Göteborg som man skulle vilja se här. Här är det ju mer splittrat, vi har inte sammanhållna kvarter som till exempel Haga i Göteborg. Här har man slängt in alla hus i en tombola och så slänger man ut dem ett efter ett.

–Det är roligt att jobba med en underdog. Det hade varit värre att jobba i Hjo eller i Gamla Stan i Stockholm. Nu har inte så många förväntningar, många blir överraskade. Mitt arbete blir mer positivt. De kommer hit med fel bild och åker hem med en ny bild, säger Fredrik Hjelm.