Vellinge

Vellinge vill starta stoppade byggprojekt

3:40 min

Moderaten Carina Wutzler är kommunalråd i Vellinge kommun och frustrerad över att gång på gång förhindras sätta igång byggprojekt som hon tycker att kommunen behöver och att statsmakterna kräver.

– Jag ser att länsstyrelsen förhindrar, försvårar och förlänger våra processer. Och det är inte riktigt det jag önskar just nu, säger hon.

Vellinge kommun, den allra sydvästligaste spetsen av Sverige, har växtvärk. Många vill bo i de pittoreska och populära orterna på och kring Falsterbonäset; Skanör, Falsterbo, Ljunghusen och Höllviken. Och samtidigt efterlyses fler bostäder i Skåne.

Men gång på gång stöter kommunen på patrull. Länsstyrelsen i Skåne har stoppat en rad nybyggen, eftersom man anser att Vellinge inte tagit tillräcklig hänsyn till den kommande havshöjningen.

Paradoxalt nog har Vellinge också haft svårt att få länsstyrelsens hjälp med ett åtgärdspaket som kommunen hoppas ska skydda mot havsvattnet.

En av platserna där kommunens byggplaner upphävts av länsstyrelsen är Axelssons torg. Det handlar dels om utbyggnad av Skanörs brandstation och dels om tio nya bostäder där. En man som redan bor där och som räfsar gräsmattan är minst sagt skeptisk.

– Ska allt annat försvinna också då? Hur har de tänkt sig med den gamla bebyggelsen?

Han säger att han inte är rädd för att havsnivån kan höjas.

– Jag kommer inte att uppleva det ändå.

Hur det går med byggprojekten på Falsterbonäset kommer nu att avgöras av bland andra mark- och miljödomstolen.

Elisabeth Weber är Skånes länsarkitekt. Hon säger att de flesta av Skånes många kustkommuner lyssnar på länsstyrelsen och ändrar sina planer, så att det normalt inte går till strid som i fallet Vellinge.

I maj har Länsstyrelsen bjudit in Naturvårdsverket och Boverket till Skåne för att diskutera vad man ska göra när olika samhällsintressen kolliderar.

Solveig Öljefors från Falsterbo är en av många på näset som har blandade känslor i den här frågan. Som geograf förstår hon problematiken. Men:

– Jag tycker inte att vi ska bli rädda för det som kan hända om femtio eller hundra år. Jag är en optimistisk typ, vill inte sitta och vänta på det elände som ska hända.