Malmö

Fick jobb via fel sajt – nu utvisas han

3:12 min

Syed Latif från Bangladesh fick jobb i Malmö via en av världens största jobbförmedlingssajter men utvisas för att jobbet inte varit synligt för EU-medborgare.

35-årige Syed Latif kom till Östersund från Bangladesh som ekonomistudent för sex år sedan. Efter några år fick han jobb på ett växlingskontor i Malmö och flyttade. Där har han jobbat i över ett och ett halvt år men om mindre än en månad måste han lämna Sverige. Anledningen är att jobbet inte har utannonserats på Arbetsförmedlingen.

– Det är jättetråkigt, man kan inte beskriva det. Jag jobbar här, betalar skatt, inget svart eller nånting sånt. Kanske någon förstår om folk är i denna situation, annars förstår man inte, säger Syed Latif.

Enligt Migrationsdomstolen har Syed Latif inte kunnat bevisa att jobbet han sökte och fick varit synligt för alla inom EU. Det är ett av kraven han som medborgare utanför EU måste uppfylla för att få arbetstillstånd i Sverige. Hade tjänsten legat ute på Arbetsförmedlingens sajt så hade det varit okej eftersom den då också hade varit sökbar i europeiska platsportalen Eures och synlig för EU-medborgare.

Syed fick jobbet genom en av världens största jobbförmedlingssajter LinkedIn som har fler än 100 miljoner medlemmar i Europa och just nu cirka 40 000 svenska jobb som är utannonserade. Men det uppfyller inte kravet, enligt Migrationsdomstolen som slår fast att han inte får nåt arbetstillstånd och därför utvisas från Sverige.

– Jag har förlorat allting. Jag hade liv här, bostad i Sverige. Jag betalade själv när jag pluggade, inget CSN, ingenting. Sen fick jag jobb, jag lärde mig språket så jag är ingen belastning, säger Syed Latif.

I domen står det att Syed Latif inte visat upp något stöd för att tjänsten han fått varit synlig för personer bosatta inom hela EU/EES och Schweiz, ”att enbart påstå att så är fallet är inte tillräckligt”. Advokaten Carl-Owe Olsson tycker tvärtom, att jobbförmedlingssajten är synlig för EU:s medborgare.

– Om inte LinkedIn är det, vad finns det då för andra alternativ som skulle vara tillgängliga. Sen kan man ju alltid argumentera för tillgången till datorer och så vidare, men för att ta del av Eures så måste man också ha tillgång till dator i princip så det är ingen större skillnad anser jag.

Enligt Migrationsdomstolen är det upp till er att bevisa att jobbannonsen har varit synlig för alla i EU och att det inte räcker med att bara säga att det är så. Finns det nånting mer ni kunde gjort här för att påvisa detta?

– Nej, det kan jag väl inte säga. Vi har försökt påvisa vad LinkedIn är och hur stor upptagning de har främst i Europa eftersom det är det som är aktuellt och domstolen har ju inte accepterat detta, säger Carl-Owe Olsson.

Migrationsöverdomstolen kommer inte ta upp fallet. En internetkampanj för att Syed Latif ska få stanna i Sverige har fått över 1 500 namnunderskrifter på lite mer än en vecka. Hans vänner och bekanta har också reagerat. Syed Latif berättar om reaktionerna.

"Alla tycker det är jätteorättvist. Han har jobb, han har allting, han gjorde mycket i Sverige som en invandrare måste göra. Han måste stanna."