Här är nya hotet mot fruktträdgården

5:09 min

Som om inte frostfjäril, rönnbärsmal och päronrost vore nog - nu kommer nya hot mot våra fruktodlingar.

Nu vaknar naturen till liv, men tyvärr är det inte bara fåglar som kvittrar och vitsippor som slår ut som är. Även skadedjuren börjar vakna till liv i våra trädgårdar och odlingar. Många av våra skadedjur är tidiga och orsakar stor skada redan på knoppstadiet på våra växter.

Ständigt upptäcks nya arter som tagit sig till Sverige, ofta på grund av klimatförändringarna som gör vårt klimat gynnsammare för den här typen av parasiter och insekter. 

Nu har den brunspräckliga bärfisen från Asien för första gången påträffats i Sverige, en variant som i en framtid skulle kunna orsaka stor skada i våra fruktodlingar. Än så länge är den inget hot, men om den om något år får fäste kan den snabbt bli ett större problem än exempelvis suzukiflugan - en annan art som nyligen etablerat sig i Europa. Det säger Magnus Engstedt, trädgårdskonsulent på Länsstyrelsen i Jönköping.

– Den här bärfisen är väldigt mycket värre och i Ungern är det redan ett stort problem, säger Engstedt till P4 Jönköping.

Hör hela intervjun med Magnus Engstedt i ljudspelaren ovan.

Den brunspräckliga bärfisen är en drygt centimeterlång insekt som från början hör hemma i Asien, men kom till Europa för drygt tio år sedan.

Bärfisen äter frukt som äpplen, päron och plommon, och kan vålla stora skador på odlingar.

Jordbruksverket har sedan i fjol skärpt uppmärksamhet runt just den brunspräckliga bärfisen. Exemplaret som nu hittats kom med en transport från Italien.