Tassemarken

När saven stiger borrar de hål i björken

1:08 min

Det sägs hjälpa mot pollenallergi och kan användas som hårvatten. Eller är det bara bluff? Det är högsäsong för björksaven just nu och vi är med om en savtömning i direktsändning.

Sigvard Andervad Anna Ljljeqvist i TasseMarken i Skifteryd utanför Annerstad tappar sav varje dag så här års. Ett hål borras i björken och en slang ansluts ner till ett kärl där saven samlas upp. Det kan bli 4-5 liter på en dag men säsongen är kort nu på våren.

– Jag är inte så bra på att beskriva smaker men det första jag tänkte på var när man blandade i lite strösocker i vattnet förr när man inte fick läsk, säger P4 Kronobergs reporter Peje Johansson när han provsmakar.

I ljudet ovan hör du hur det går till när Sigvard Andervad tappar björksav!

Lite fakta om björksav: (Källa Wikipedia)

Att dricka björksav är en urgammal tradition. Från många nordliga länder finns uppteckningar om att man i hundratals år samlat och druckit sav. Det tillverkas också vin, champagne och hälsodryck baserade på sav.

Saven har använts utvärtes i t ex hårvatten och i äldre tider även invärtes i medicinskt syfte mot bl a tuberkulos, kolik och njursten. Det faller sig ganska naturligt att man prövade det mesta som naturen kunde frambringa mot de sjukdomar man saknade ordentlig bot för.

Den innehåller mineraler, bl a kalium, frukt- och druvsocker och en rad andra sockerarter och aminosyror.

Saven kan tappas genom att borra ett 2-3 cm djupt hål i stammen och föra in och täta runt ett rör. Att tappa sav ingår inte i allemansrätten! Man måste ha markägarens tillstånd.