Kobe Bryant satte 60(!) poäng i avskedsföreställningen

En av historiens främsta basketspelare har gjort sitt. I natt tog Kobe Bryants 20-åriga karriär slut. Och han lämnade scenen i stor stil.

– Los Angeles älskar dig, sade skådespelaren Jack Nicholson, en av 19 000 åskådare på plats.

Efter 20 år, samtliga i Los Angeles Lakers, gjorde Kobe Bryant sin sista match i karriären. Och han avslutade minst sagt storstilat. Han gjorde makalösa 60 poäng, något som bara ett 20-tal spelare klarat av genom NBA-karriären, och såg till att vända underläge till seger mot Utah Jazz med 101-96.

– Jag kan inte förstå hur snabbt 20 år har gått, det här är galet, sade Bryant efter segern.

– Det finns inte ord för att beskriva hur jag känner för er. Tack. Tack, från djupet av mitt hjärta. Vad kan jag säga? Mamba out, sade Bryant, vars smeknamn är "Black mamba".

Totalt tog Kobe Bryant fem NBA-titlar och gjorde 33 643 poäng, något som endast två spelare, Kareem Abdul-Jabbar och Karl Malone, överträffat.

Inför matchen hyllades 37-åringen som sig bör. En annan Lakers-legendar, Earvin "Magic" Johnson, inledde uppvaktningen med ett tal från golvet på ett fullsatt Staples Center.

– Under de senaste 20 åren har den här mannen varit den här stadens största och viktigaste kändis. Han är inte bara en otrolig sportikon utan också den största någonsin att spela i lila och gult (Los Angeles färger), sade "Magic" Johnson.

Många världskändisar fanns också på läktaren, bland andra Kanye West, Jay Z, David Beckham, Paula Abdul och Jack Nicholson. Den senare var även med i ett förinspelat videoinslag, med hyllningar.

– Kobe, hej då. Jag tror att jag kanske pensionerar mig tillsammans med dig, sade Jack Nicholson.

– Du har varit en inspiration för oss alla. Los Angeles älskar dig.