Vapenhögarna minskar hos vapenhandlaren

1:28 min

Polisens långsamma handläggningstider för vapenlicens har länge varit ett problem i Västra Götaland. Men nu märks en förändring till det bättre.

Polisens långsamma handläggningstider för vapenlicens har skapat problem för jägare och sportskyttar, som fått vänta länge på sin licens i vår del av landet. 

Och polisens handläggningstider på upp emot ett halvår för två år sedan ledde till att vapenhandlare som Kjell Svensson i Götene stod med sålda, men ännu inte betalade och uthämtade, vapen för 5-6 miljoner kronor.

Polisens bekymmer med handläggningen blev direkt synbart i vapenbutiken i Götene. Det låg vapen högt och lågt i förråden och i butiken i väntan på att de nya ägarna skulle få sina licenser, berättar Kjell Svensson.

Hans butik har stått pall, men det finns exempel på vapenhandlare i Småland som uppger att de långa väntetiderna försatte dem i en ekonomiskt knepig sists och därför fick slå igen.

Nu är handläggningstiden på runt en månad i Västra Götaland och mängden vapen som nu ligger i Götene och väntar på sina nya ägare har halverats.

– Vi hade 600 vapen på hög tidigare, nu är den siffran runt 300. Så polisen ska ha beröm, men inte för mycket beröm... säger Kjell Svensson.

Handläggningsprocessen måste kunna snabbas på än mer, menar han. För vapenförsäljningen ökar.

– Vi säljer vapen varje dag, så nu växer högarna igen. Det är många som tar jägarexamen och speciellt många kvinnor.