Praktikplatserna kan försvinna för 15-åringarna i Örnsköldsvik

1:23 min

Det finns en uppenbar risk att åttondeklassarna i Örnsköldsvik inte får göra praktik längre från och med nästa läsår. Anledningen är att allt färre företag tar emot praoelever.

Just nu är flera åttondeklassare i Örnsköldsvik ute och gör sin första praktik, men från och med nästa år kan den här möjligheten tas bort.

Det beror på att allt färre företag tar emot ungdomar under en praovecka.

Eva Berglund, studie- och yrkesvägledare i Örnsköldsvik, menar att konkurrensen om platserna ökat.

– Det är elever som ska ut på gymnasieskolan, vi har elever som inte går på program som istället kanske är ute på praktik. Vi har vuxna, vi har nyanlända, flyktingar och invandrare, som behöver komma ut också.

Jonna Dyneborg, som precis som många andra gör sin första praovecka nu, tycker att det vore tråkigt om praktikveckan försvann.

– Jag tycker att det är dåligt för jag tycker att man borde få komma ut praktiskt och prova på själv, för att se hur det fungerar, säger hon.

Jonna vill se hur olika jobb fungerar, för att veta vad hon ska jobba med i framtiden. Dessutom kan en praoplats lättare ge ett sommarjobb.

– Jag tycker det är jättekul för att se och prova på att jobba i en affär, säger Jonna.

Istället för en praovecka får i så fall några utvalda skolor i kommunen att ha en temavecka. Då kommer eleverna bland annat att få åka på studiebesök och få information från olika företag.

– Det är väl också kul, men jag tror att det är bättre för eleverna att prova på praktiskt, säger Jonna avslutningsvis.