11 länder 1 mål

Lagets pådrivare Adnan älskar lagkänslan

3:29 min

Adnan Alblebish är en av spelarna i 11 länder –1 mål. I P4 Kronoberg berättar han om sin resa från fotbollsmålvakt i Irak till pådrivare i radiolaget. Även om han nu lämnat fotbollsmålet är lagkänslan fortfarande viktigast.  

Hemma på gården i Irak var Adnan Alblebish alltid målvakt när de äldre killarna spelade fotboll. När livet förändrades och började om i Sverige var det också målvaktsrollen som gällde på skolrasterna. 

I dag har han lämnat fotbollsmålet. Men lagkänslan är fortfarande viktigast.

– På rasterna så kunde jag inte språket. Men jag visste att jag tillhörde gruppen som spelade fotboll på rasterna. Jag stod alltid i mål eftersom jag inte var så bra. Men kände ändå att jag tillhörde något tack vare fotbollen och jag älskade den känslan.

Adnan Alblebish berättar om den första tiden på Bokelundskolan i Växjö. Om hur viktigt och bra det kändes att vara en del av något när allt var nytt.

Han kom till Sverige 2007 som 8-9-åring efter att ha bott några år med familjen i Jordanien. Från hemlandet Irak har han många minnen, där fotbollen finns med. Även då var Adnan målvakt.

– Fotboll har varit en del av mitt liv sedan jag bodde i Irak. Oavsett om jag visste vad fotboll var eller inte, säger han.

Allt förändrades över en natt när familjens hus brann ner och den långa flykten till Sverige började.

– Det är en händelse som verkligen fick oss att ändra våra liv och börja om från noll igen. Innan dess hade vi det bra. Men sedan under en natt var det bara in i bilen, iväg och vi lämnade kvar allting, säger Adnan Alblebish.

Efter en fotbollsäsong som 14-årig utespelare gjorde en skada i ryggen att han fick ta paus från fotbollen. Men nu är han tillbaka som tränare för Östers 03:or och pådrivare i P4 Kronobergs fotbollslag i projektet 11 länder 1 mål.

– Jag gillar att pusha på och uppmuntra alla andra spelare. När vi kör en övning är det jag som skriker mest.