”Sluta pausa, börja dansa!”

1:32 min

I dag ska riksdagen rösta om det så kallade danstillståndet. Medan politiken vill gärna bli av med tillståndet, ser polisen det som ett bra instrument för att garantera säkerhet och ordning.

– Det här är en lag som inte hör hemma i en demokrati. När man säger att det är förbjudet med dans så för det i alla fall mina tankar till ett totalitärt samhälle och det vill inte jag leva i, säger Rossana Dinamarca från vänserpartiet. Hon vill ha bort tillståndet.

Danstillståndet, eller tillstånd för offentlig danstillställning innebär att bjuder du in allmänheten till en offentlig plats för att dansa så krävs danstillstånd. 

– Det är inte själva dansandet som på något sätt är förbjudet utan det är tillställningen och syftet med arrangemanget som är tillståndspliktigt, säger Robert Lindgren på citypolisen i Stockholm.

Så polisen kollar inte hur folk dansar eller inte. Utan danstillståndet är till för att säkerheten ska vara bra på arrangemanget. Politikerna har däremot velat slopa danstillståndet i flera år.

– Det här danstillståndet det var omodernt när det infördes så herr talman: sluta pausa, börja dansa, sa Mathias Sundin (L) i riksdagen redan förra året.

I dag ska alltså riksdagen rösta om danstillståndet ska vara kvar eller inte. Polisen ser fördelar med att tillståndet, som Robert Lindgren förklarar: 

– Försvinner detta tillstånd så försvinner ett av våra bästa verktyg för att säkerställa att den som ansvarar för den här typen av verksamhet också säkerställer att ordning och säkerhet intill evenemanget är tillfredsställande.

Rossana Dinamarca ser däremot inte ordning och säkerheten i fara om kraven på danstillstånd skulle slopas:

– Det finns andra saker som kan störa. Det tycker jag att man behöver rikta in sig på. Dans leder inte till kriminalitet, dans är inte farligt, dans är bara roligt. 

Därför tror hon att danstillståndens dagar är räknade.