86-åriga Sonja Hedlund nekas plats på äldreboende

3:30 min

P4 Västernorrland har gått igenom flera av de fall där äldre personer nekades plats på särskilda boenden i Västernorrland förra året. Närmare 200 äldre fick nej när de ansökte om plats på boenden. En av dem är 86-åriga Sonja Hedlund i Söråker.

När tycker du att en äldre person borde få plats på ett boende? Hur dålig behöver man vara? Diskutera i kommenteringen!

När P4 Västernorrland träffar Sonja tar hon sig fram i lägenheten i Söråker med hjälp av en rollator. Hon kan inte gå många steg utan den, utan att ramla.

– Sist jag ramlade föll jag så jag fick gångjärnet i huvudet. Jag stod upp och skulle ta ett stort glas ur skåpet men då bara föll jag, berättar hon.

Det var inte första gången Sonja ramlade.

Jag ramlade i hallen en gång och bröt armen. Nu vill jag inte bryta något mer. Det blir så många knölar efteråt.

När Sonja för ungefär 1,5 år sedan sålde det hus där hon tidigare bodde var hon tydlig med att hon ville flytta till lägenhet och inte till ett äldreboende.

Men nu känner hon själv att hon blivit sämre den senaste tiden. Hon har svimmat och ramlat flera gånger och har svårt att röra sig utanför lägenheten.

Efter det att vi besökte Sonja i slutet av februari har hon åkt in på sjukhus vid två tillfällen. En gång med näringsbrist och nu senast med hjärtproblem, som gjorde att hon kom hem med en inopererad pacemaker. Och förutom allt detta så är det ensamt.

– Det tråkigaste är att inte ha någon att äta med. Hemtjänstpersonalen har inte tid att sitta ner när jag äter.

Vad betyder det för dig att du måste äta ensam?

– Jag lämnar maten emellanåt. Det är inte bra. Jag är i behov av sällskap. 

Idag har Sonja hemtjänst. Hon har sökt om plats på äldreboende men fått nej. Enligt socialnämnden kan hennes behov tillgodoses med hjälp av mer hemtjänst.

När Sonjas bror Lennart Westin valde att överklaga detta vidare till Förvaltningsrätten blev det nej även där. Men de tre nämndemännen som var med och avgjorde ärendet var oense. En av de tre nämndemännen tycket att Sonja skulle få en boendeplats med kommentaren att Sonjas psykiska och sociala behov bäst skulle tillgodoses på ett boende.

Lennart Westin funderar över hur dålig en person ska vara för att få plats på ett boende.

Är man 86 år och vill in på ett äldreboende bör man ha rätt till det. Det ska inte vara något nekande.

Sonja vill gärna bo på Strandbo, ett äldreboende i Söråker nära det hus där hon tidigare bodde och nära alla hennes släktingar. När hon sitter med sin kaffekopp och vi pratar om Strandbo börjar hon berätta om sin dröm att starta en kör där.

– Jag har haft en sångröst men har inte den kvar. Vad kul det vore om vi tränade upp oss och kunde starta en sångkör.

Varför räcker det inte med att ha hemtjänst ett par gånger om dagen?

– Jag vill kunna öppna dörren och få kontakt med någon och gå i matsalen och äta. Det är sällskap jag behöver.

Hur dålig tror du att du måste vara för att få en plats på Strandbo?

– Halvdö kanske.