Yngre brodern intressant när mordet på Lisa Holm överklagas

2:35 min

Inför ansökan om prövningstillstånd har försvarsadvokat Björn Hurtig begärt ut uppgifter gällande den dömdes yngre bror, vilket tyder på att han kommer peka på brister i utredningen som kan ha betydelse för fallet. 

Nerijus Bilevicius som dömts till livstid för mordet på Lisa Holm, vill frias och nu vänder han sig via sin advokat till rättsväsendets högsta instans.

Björn Hurtig har redan överklagat, men fått anstånd fram till imorgon för att utveckla skälen för ansökan om prövningstillstånd.

Advokaten har besökt brottsplatsen på Kinnekulle men även Nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping. Där har han ställt frågor om NFC:s analysmetoder och genom en glasruta fick han titta på Lisa Holms kläder.

Försvaret har också granskat delar i utredningen som rör den morddömdes yngre bror. Denne har redan friats från misstankar om inblandning i mordet och har alibi för tidpunkten när Lisa Holm försvann. Då var han i sin bostad och surfade på sin dator, enligt polisens förundersökning.

Men Hurtig har velat undersöka datorn och har ställt frågor om den till polisen.
Försvaret har även tittat på en tejpbit med den yngre broderns dna på. Tejpen hittades i ladan men har inte kunnat matchas mot den tejp som satt runt offrets ansikte.

Den tyngsta bevisningen mot den morddömde utgör flera dna-spår på Lisa Holms jacka och byxor, och det finns också dna både från offret och den dömde på repstumpar som hittats på den plats där Lisa Holm ska ha hängts.

I en tidigare intervju i P4 Skaraborg sa Björn Hurtig att dna-träffarna rent hypotetiskt kan förklaras så här:

- Det finns en hypotes i målet att dna:t har kommit dit när man har hängt den här stackars flickan och betett sig mot henne, men vad är det som säger att inte det kommit dit när man plockat ner en flicka, forslat undan en flicka? Dna avsätts ju inte bara på ett sätt när man begår ett brott, dna kan ju avsättas genom att man försöker skydda någon annan som begått ett brott.

För att Högsta domstolen ska ta upp fallet krävs att det är prejudicerande, alltså kan ha betydelse för andra brottmål, eller att det finns synnerliga skäl för att hovrättens dom ska prövas.

Ärendet ska handläggas skyndsamt, men HD har ingen tidsram för sitt beslut och kan också begära in kompletterande uppgifter från advokaten eller riksåklagaren som är motpart i målet.

Blir det avslag i HD så vinner hovrättens dom laga kraft. Beviljas prövningstillstånd så kan Högsta domstolen välja att gå igenom fallet utifrån de handlingar de har. Då blir det en process där det även förekommer att domstolen begär in skriftliga yttranden och svarsyttranden från parterna.

HD kan också välja att hålla en huvudförhandling, och den blir i så fall som en vanlig rättegång, öppen för allmänheten.

Nerijus Bilevicius har dömts av både tingsrätt och hovrätt till livstids fängelse och livstids utvisning för mordet på 17-åriga Lisa Holm. Mannen har hela tiden nekat till brott och säger att han aldrig träffat Lisa Holm.