Tomas Gunnarsson, coach och författare:

Så bekämpar du jante

3:07 min

Tomas Gunnarsson är livscoachen som uppmuntrar och ger tips till närmare 300 000 följare varje dag. Hans föreläsningar är ofta utsålda, så också i Lidköping, där P4 Skaraborg träffade honom idag.

–Tyvärr mår många dåligt i Sverige idag, speciellt unga och kvinnor, säger Tomas Gunnarsson, som en av förklaringarna till att människor följer honom och tar kontakt med honom.
Och samtidigt som det förstås är roligt med all uppmärksamhet kan det vara frustrerande att inte kunna hjälpa alla, menar han.

En förklaring till vår tids dåliga psykiska hälsa beror på att vi hela tiden jämför oss, förklarar han.

–Idag har vi tusentals människor att jämföra oss med, mot förr när vi kanske träffade ett par hundra andra människor under hela vår livstid. Och att jämföra kan lätt leda till avundsjuka, vilket är helt okej bara man kan hantera det.

Tomas Gunnarsson använder gärna metaforer när han pratar om konsten att lyfta sig själv och andra. "Hattarna" beskriver olika tillstånd människan ofta hamnar i när självkänslan är låg. Då gäller det att få syn på sin egen hatt, och byta ut den mot en bättre.

–Ja, för det är oftast lättare att se vad andra gör fel, svårare att se sig själv. Men det är först när man ser och upptäcker som man kan göra någonting åt det.