Husen räddas för eftervärlden

Under flera år har några pampiga men slitna 1800-talsvillor vid hamnen i Åhus levt under rivningshot. Nu står det dock klart att husen blir kvar.

De tre äldre husen på Lotsgatan i Åhus har de senaste åren stått övergivna och förfallit. Kommunen ville först riva husen men det fanns stor opinion mot detta.

Förra året sålde kommunen istället ett av husen. Och nu har kommunen hittat köpare till de två andra gamla villorna, företaget Nordkoster Construction & Consulting AB och två privatpersoner.

- De nya ägarna tänker återställa byggnaderna i sitt ursprungliga, vackra skick och samtidigt använda dem till sina verksamheter, säger kommunalrådet Pierre Månsson i ett pressmeddelande.

Köparna säger sig ha avsikten att restaurera husen och bedriva hotellverksamhet, och har fått köpa dem för 355.000 kronor. Ett pris som satts lågt eftersom husen är i så dåligt skick. Om köparna ändå inte bevarar husen så måste de betala fullt pris för dem.

De gamla villorna på Lotsgatan var förr bostadshus, men den nuvarande detaljplanen gör att de nu bara kan användas som kontor eller hotell.