”Sluta pausa, börja dansa!”

1:32 min

Rossana Dinamarca (V) från Trollhättan vill gärna bli av med det så kallade danstillståndet. Men polisen ser tillståndet som ett bra instrument för att garantera säkerhet och ordning.

Läs mer hos Ekot.

I dag ska riksdagen rösta om danstillståndet ska vara kvar eller inte.

– Det här är en lag som inte hör hemma i en demokrati. När man säger att det är förbjudet med dans så för det i alla fall mina tankar till ett totalitärt samhälle och det vill inte jag leva i, säger riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V), som vill ha bort tillståndet.

Danstillståndet, eller tillstånd för offentlig danstillställning, innebär att bjuder du in allmänheten till en offentlig plats för att dansa så krävs danstillstånd. 

Polisen ser fördelar med att tillståndet, som Robert Lindgren förklarar: 

– Försvinner detta tillstånd så försvinner ett av våra bästa verktyg för att säkerställa att den som ansvarar för den här typen av verksamhet också säkerställer att ordning och säkerhet intill evenemanget är tillfredsställande.

Rossana Dinamarca ser däremot inte ordning och säkerheten i fara om kraven på danstillstånd skulle slopas:

– Det finns andra saker som kan störa. Det tycker jag att man behöver rikta in sig på. Dans leder inte till kriminalitet, dans är inte farligt, dans är bara roligt. 

Därför tror hon att danstillståndens dagar är räknade.