Osten om fega vuxna på skolbiodagen

5:32 min

Barnkulturdebatten har sällan varit hetare - och hetast av alla är just nu barnfilmsambassadör och regissör Suzanne Osten som just nu befinner sig i Karlstad för att medverka på skolbiodagen och prata om sin starkt kritiserade film Flickan, mamman och demonerna.

En flicka som lever med en psykiskt sjuk mamma - det är temat i Suzanne Ostens nya barnfilm, som väckt starka känslor redan innan premiären den 15 april 2016.

– Den här gången blev jag faktiskt förvånad över att det blev moralpanik igen. De vuxna tycker att film bara ska vara skratt och trevligt och att man ska kunna parkera barnen framför filmen och gå och shoppa. Det är jag kritisk mot, säger hon.

Osten menar att barnen som hon har testat filmen på barn som inte alls blev rädda. Hon menar att många barn lever med föräldrar med drogproblem eller har föräldrar som ligger och gråter när deras föräldrar har skiljt sig.

– Vi låtsas som att barnen lever i en annan verklighet. Sanningen är att vi inte vet hur mycket skit barn ser, men de överlever om de får prata om det, säger hon.

Hon har bjudits till skolbiodagen i Karlstad för att prata om sin syn på barnkulturen.

– Kom hit och håll brandtal, sa de, så något behov finns det, säger Suzanne Osten.

Skolbiodagen arrangeras av Region Värmland tillsammans med Svenska Filmistitutet på Värmlands Museum.