Polsk professor utreds för förolämpning av nationen

1:38 min

Den kända polsk-amerikanska historieprofessorn Jan Tomasz Gross har förhörts av åklagare i Polen. De vill utreda om han gjort sig skyldig till att förolämpa den polska nationen.


Orsaken till förhören är Gross påståenden om polackers roll i förintelsen, som tidigare även fått Polens president att överväga att ta ifrån honom en nationell hedersutmärkelse. Yttrandefrihetsgrupper oroas nu av vad de ser som den polska statens försök att tysta kontroversiell forskning.

"Polacker dödade fler judar än de dödade tyskar under andra världskriget". De orden stod att läsa i den artikel som historikern Jan Tomasz Gross skrev i höstas och som publicerades i flertalet engelskspråkiga tidningar runtom i världen. Artikel handlade om flyktingsituationen i Europa och östeuropeiska länders ovilja att ta emot asylsökande. Något som Jan Tomasz Gross bland annat ansåg kunde förklaras med dessa länders eget våldsamma förflutna som inte enbart präglats av ädel kamp mot ockupationsmakter utan också av landsmäns deltagande i antisemitismens allra värsta yttringar.

Gross, som är professor vid Princeton-universitetet i USA, har blivit känd för banbrytande forskning om förintelsen. Han är bland annat författare till boken Grannarna om massakern på judar i polska Jedwabne. Sedan hans uppmärksammade artikeln trycktes i höstas har han även hänvisat till siffror för att backa upp sitt påstående om polackers dödande av judar under kriget. Även andra historiker har gett honom rätt, om man jämför med hur många tyskar som den polska underjordiska motståndsrörelsen dödade i det ockuperade Polen.

Men i Polen anser många att Jan Tomasz Gross försöker svartmåla sitt hemland och nu oroas yttrandefrihetsgrupper av vad de ser som den polska statens försök att tysta kontroversiella forskare.

Tidigare i våras meddelade presidentens kansli att man överväger att ta ifrån Gross hans polska hedersmedalj från 1996 för insatser under demokratiseringen av Polen efter Berlinmurens fall.

Nu ska alltså även åklagare ha inlett en förundersökning för att utröna om han kan åtalas för offentlig förolämpning av nationen.

Ett brott som kan ge tre års fängelse. Gross säger till nyhetsbyrån AP att han förhörts i fem timmar om sitt uppsåt med artikeln och vad han har för bevis för sina påståenden.

- Jag sa till dem att jag inte har för avsikt att förolämpa den polska nationen. Jag berättar bara sanningen och den kan ibland vara chockerande för människor som inte känner till den, säger Jan Tomasz Gross i intervjun med AP.

Polska forskare och författare skrev tidigare i år ett gemensamt protestbrev till stöd för Jan Tomasz Gross. Senare har även internationella författare som Salman Rushdie uttalat sitt stöd för professorn.