Stort möte om hemlöshet på Draken

3:31 min

Omkring 400 personer samlades under torsdagen på biografen Draken på ett inspirationsmöte om Göteborgs stads arbete mot hemlöshet. En av de viktigaste frågorna handlar om tankesättet "Bostad först".

– En bostad är en mänsklig rättighet, det är där grunden ligger för allt du kan påverka i ditt liv. Du kan inte bli av med din psykiska ohälsa, du kan inte bli av med ditt missbruk och du kan inte komma ut ur social isolering om du inte har bostad först, säger Sarah Britz, chefredaktör på gatutidningen Faktum.

"Bostad först" är ett tankesätt som kommer från USA och som nu har spridit sig över världen. Till stor del tack vare en av dagens huvudgäster på Draken, Sam Tsemberis, som började arbeta med det 1992 i New York City. I Göteborg har man sedan några år tillbaka testat Bostad först för ett tjugotal hemlösa, men det är långt kvar innan det tillämpas för alla hemlösa i staden. Istället används i stor grad fortfarande trappstegsmodeller, som innebär att man ska förtjäna sitt boende.

– Du ska visa hela tiden att du är drogfri, att du har sysselsättning och att du städar. När människor då tar ett återfall, så åker de längst ner på stegen och så får de börja klättra igen. Och det finns inga bra resultat av detta; väldigt få människor kommer ur den här cirkeln av att klättra och ramla tillbaks, säger Sarah Britz.

Förutom Faktum är det Göteborgs Stad, Stadsmissionen och Göteborgs Räddningsmission som står bakom inspirationsdagen.