"Avdramatisera människors olikhet"

5:19 min

Annamaria Bauer som samordnar hjälp till EU-migranter på Gotland säger att problemet är mindre här än i övriga landet, men att de som tigger dagligen får höra glåpord.

Hjälp oss berätta! Eposta eller skriv under #rasismenpågotland i sociala medier

AnnaMaria Bauer på Röda Korset samordnar hjälpen till EU-migranter på ön säger att det är för djäkligt att ge sig på den här gruppen.

- Det är som att sparka på en som ligger, frukantsvärt, säger hon.

Hur vanligt är det?

- Verbalt - dagligen, skulle jag säga. Det är ingenting man kan anmäla varje gång som nån kallar dem nåt nedlåtande. På Gotland är det betydligt mindre än på andra ställen, säger AnnaMaria Bauer.

Vad är det de berättar för dig att de utsätts för?

- Rasism helt enkelt. Glåpord, spottningar, man sparkar på muggarna och man puffar till dem, säger hon.

Varför är det inte fler som anmäler?

- Av tradition hemifrån, man litar inte på polisiära myndigheter. Med all rätta - de har ingen anledning att lita på polisen i Rumänien, och då har de svårt att lita på polisen i Sverige, säger AnnaMaria Bauer.

Hon tror att det även gäller polisen på fastlandet som har ett uppdrag mer inriktat på att avhysa människor och att även jobba mot organiserade tiggeriet.

- De tycker det är nånting stort, vi som jobbar med de här människorna håller inte med om det, säger hon.

Vad behöver vi göra för att det ska minska?

- Avdramatisera människors olikhet, vi behöver informera. Ingen av våra människor som sitter utanför affärerna är osynliga, alla har ett namn och ett ansikte och en bostad, säger AnnaMaria Bauer.