Annika wallraffade på Sollentunahäktet

5:32 min

Under sommaren 2015 tog Annika Holtet arbete som säkerhetsvakt på häktet i Sollentuna. Nu skriver hon en artikelserie i Expressen som bland annat avslöjar stora säkerhetsbrister.

Utifrån sina erfarenheter av att arbeta på häktet i Sollentuna har Annika Holtet skrivit en reportageserie i dagboksform. Och det är ingen vacker bild hon målar upp. Det handlar om kaos, misstag i medicineringen till de intagna, haverier i strömförsörjningen, felkonstruktioner och flera fall av uppenbara säkerhetsrisker.

För att få reda allt det här jobbade Anna på häktet som en vanlig anställd. Ingen visste att hon egentligen var där i egenskap av undersökande journalist. Hon wallraffade på Sollentunahäktet. En arbetsplats hon varit på tidigare. Hon arbetade där 2011 då det var nyöppnat.

– I början kan det vara många "barnsjukdomar" i en nyöppnad verksamhet. Sånt som blir bättre med tiden. Men det blev inte bättre på häktet i Sollentuna, berättar Annika Holtet.

Någonstans i allt kaos, som Annika upplevde det, bestämde hon sig för att plugga till journalist och idén om att skildra häktet inifrån växte fram. Och att wallraffa kändes som enda möjligheten för att kunna få fram en sann bild.

– Kriminalvården är en väldigt sluten verksamhet. Det är ingen som vågar prata med media. Man är rädd för att bli omplacerad samtidigt som det är en stark kåranda.