Författaren Henrik Arnstad om hoten och våldet

1:27 min

Var tredje författare och konstnär har utsatts för hot, trakasserier, våld eller skadegörelse och en av sex har blivit utsatt under det senaste året. Det framkommer en ny rapport som Myndigheten för kulturanalys släpper i dag. Författaren och debattören Henrik Arnstad lever med hot och våld kopplade till hans yrkesutövning.

– När man lever under hot och det är en del av vardagen så börjar man efter ett tag att tvivla på sig själv, får problem med självförtroendet.

Han har stått öga mot öga med förrövaren och han har blivit fysiskt attackerad, berättar Henrik Arnstad men de hot som han utsätts för kommer framför allt via sociala medier. Och framför allt från högerextrema grupper, säger han.

– Dels är det rena mordhot men också som en slags bakgrundsbrus av trakasserier, hånfullhet och förödmjukelse.

Rapporten visar att hoten och attackerna framför allt är riktade mot författarens eller konstnärens åsikter. Det kan handla om rent missnöje men oftast är det politiska motiv som ligger bakom påhoppen. I ungefär av hälften av de senaste händelserna med politisk koppling uppfattas det vara kopplat till högerextrema eller rasistiska åsikter.

Många av de som utsatts uppger att de har avstått från uppdrag på grund av rädsla. Henrik Arnstad tycker att samhället nu måste agera.

– Det kommer att krävas några resoluta rättsfall där man tydligt visar att nu sätter vi stopp. Fram tills det händer får vi leva med den här situationen. Och då är faktiskt demokratin till viss del nedmonterad i Sverige. Inte avskaffad, men naggad i kanten.