Kronoberg

Polisen: Det kallas olaga intrång

1:35 min

Att ta sig in i övergivna byggnader för att utforska dem, fotografera och dela bilderna på nätet, kallat Urban exploration, är en växande subkultur. Men polisen och lagen har ett annat namn på hobbyn.

– I lagens mening så kallas det man kan göra sig skyldig till olaga intrång. Det vill säga att man tar sig in i en fastighet eller ett område som är inhängnat, stängt eller låst, där man inte ska vistas, säger Robert Loeffel pressinformatör vid Kronobergpolisen.

Enligt honom spelar det ingen roll om det sitter en skylt utanför eller inte, eller om byggnaden är låst. Den rättsliga bedömningen görs från fall till fall, men utgångspunkten är att det inte är okej.

– Det är oftast ett bötesbrott, men om det är ett grovt brott kan det också vara fängelse i straffskalan, säger Robert Loeffel.

Om det händer något med de som är i byggnaden, vad skulle brottsrubriceringen kunna vara då?

– Det skulle kunna vara vållande till kroppsskada, men det är väldigt långsökt. Det kan snarare bli en civilrättslig grej. Men om fastighetsägaren kan visa att man gjort allt för att förhindra det som sker, så borde det vara svårt att bli belastad för det.