Kronoberg

Melker Becker: Fråga den som äger stället

1:39 min

Programledaren Melker Becker har ett stort intresse för övergivna byggnader och hemliga platser. Men oavsett om han ska spela in ett program eller kolla in ett ställe privat är han noga med att fråga först.

Personers fascination för det gamla, bortglömda och outforskade tror Melker Becker handlar om vanlig nyfikenhet. Han har de senaste åren lett SVT-programmen Hemliga platser och Svenska hemligheter som spelas in i alla möjliga bortglömda miljöer i landet.

– Det är som kittlande någonstans. Just att få beträda någonting där ingen har gått på väldigt länge, det är en spännande känsla. Jag är sjukligt intresserad av det privat också, så det är ett ständigt pågående letande hela tiden, säger Melker Becker.

Men han är väl medveten om riskerna med besöka gamla byggnader och uppskattar inte personer som gör olaga intrång utan tillåtelse.

– Man får ju inte begå brott genom att ta sig in någonstans där man inte ska vara. Då brukar någon fråga mig: "men hur ska man ta sig då?" Ja, men fråga den som äger stället. Det är väldigt få som säger nej om man visar intresse och är trevlig. Så man behöver inte göra några olagligheter, det är en härlig kultur.