Vem ska leda S i Västmanland?

1:26 min

I dag ska Socialdemokraterna i Västmanland välja en ny ordförande vid partiets distriktskongress i Arboga. Ombuden har två kandidater att välja på, vilket är ovanligt.

Valet står mellan den sittande ordföranden Olle Thorell och utmanaren  Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister.

Valberedningen ger sitt stöd till Olle Thorell.

– Olle Thorell blev ju vald efter en lång process där man tog fram en ny ordförande efter att Sven-Erik Österberg avgick efter att ha blivit landshövding i Norrbottens län, säger Per-Olov Rapp, sammankallande i valberedningen

– I år har några arbetarkommuner nominerat Gabriel Wikström och andra Olle Thorell. Det är lite ovanligt, vi brukar oftast byta i samband med att någon, precis som Österberg, får ett nytt uppdrag.

Varje år väljs en ordförande på distriktskongressen och Olle Thorell har varit ordförande för Socialdemokraterna i Västmanland sedan år 2012.

Frågan nu är om Thorell får fortsatt förtroende eller om Gabriel Wikström väljs som ny ordförande.

P4 Västmanland har hört sig för hos länets kommuner och rundringningen visar att det kommer att bli jämnt mellan kandidaterna.

Det är 149 ombud som ska rösta och följer alla ombud det som kommunen lokalt bestämt blir det en knallhård kamp.

Men många av de kommuner som P4 Västmanland varit i kontakt med är noga med att poängtera att samtliga ombud får rösta efter egen vilja.

– När det gäller valet av ordförande så tycker vi att Olle Thorell bör kunna få fortsätta, eftersom han blev vald så sent som 2012 och det skapar stabilitet. Det finns också möjlighet till utveckling, säger Per-Olov Rapp till P4 Västmanland.