Jönköping/Huskvarna

Är Huskvarnas änder diskriminerade?

2:04 min

Christina Franzén har kämpat för änderna i Huskvarna under flera års tid.

Jönköpings kommun matar änder i Liljeholmsparken, Vätterstranden och vid Oset och det är både otillräckligt och orättvist, menar Huskvarnabon Christina Franzén. Hon vill att de ska matas i centrala Huskvarna.

– Vi betalar också skatt i Huskvarna så våra änder ska också få må bra. Vid bron i Smedbyn har vi haft ett par hundra änder i vinter, säger hon.

Christina Franzén matar änderna vid Huskvarnaån på Oset med solrosfrön som hon har köpt själv. Och man kan säga att det har startats ett litet fågelkrig i Jönköpings kommun, åtminstone mellan henne och tekniska kontoret.

Det har ju varit en kall start på året och många änder har lidit på grund av brist på mat, menar Christina. Men Jönköpings kommun svarar att de matar änderna när det är minusgrader och då är det i Liljeholmsparken, Vätterstranden och på Oset i Huskvarna.

Men det räcker inte, enligt Christina.

– Vid nollgradigt försvinner den mat som de äter i vattnet och gräset fryser också. De slutar att ge dem mat för att solen skiner, men de kan ju inte äta solen?

Men Rolf Sandström, verksamhetschef för park och skog på Tekniska kontoret håller inte alls med om att Huskvarnas änder särbehandlas.

– Vi gör det här så rättvist som möjligt. Vi har valt de här tre platserna för att de ligger geografiskt rätt till. Huskvarnaborna får åka till Jönköping, då får väl fåglarna också flyga till Jönköping om de vill ha en annan miljö, säger han.

Det väcker ju helt klart debatt i alla fall, vad andra Jönköpingsbor tycker om det här hör du i ljudklippet.

Kommentera: Tycker du att kommunen matar orättvist? Och behöver vilda fåglar matas överhuvudtaget?