Neutral kyrkogård föreslås i Borlänge

1:00 min

Om ett nytt förslag går igenom kan människor utan religiös anknytning få begravas på en neutral del av kyrkogården vid Stora Tuna kyrka.

Förslaget på en neutral begravningsplats kommer från Borlängebon Josef Erdem. 

 – Det är många idag som inte tillhör kristendomen, islam, judedomen eller andra religioner och de ska också ha en plats att begravas på, säger Josef Erdem.

Redan idag får yazidier sin sista vila på en särskild plats på Stora Tunas kyrkogård. De är anhängare av religionen yazdanism med utbredning i kurdiska områden i främst Irak, Iran och Turkiet. Och det är intill den som den neutrala begravningsplatsen föreslås ligga. I slutet av april ska förslaget upp i Pastoratskyrkorådet och sedan väntar fullmäktige i slutet av maj men Josef Erdem är försiktigt positiv.

– Det känns bra. Sverige kan bli en förebild också för andra länder. Det finns många människor idag som är neutrala, säger Josef Erdem.

Sagt på Facebook:

vadå,, jag tycker att en kyrkogård är en kyrkogård oavsett religion,, där människor begravs oavsett vad de hade för budskap , sluta med allt fjanteri nu ,,en död är död och låt dem spridas för vinden läggas i en kista eller brännas,,här behövs ingen neutral plats en död är död,,,