Läkare diskriminerade inte kvinna som nekades undersökning

1:41 min

Hovrätten för Skåne och Blekinge friar ett läkarföretag i Skåne som tidigare dömts i tingsrätten för diskriminering på religiösa grunder.
Bevisningen räckte inte för att fastslå att läkaren diskriminerat en muslimsk kvinna som inte ville ta honom i hand.

– Vi har kommit fram till att bevisningen inte räcker för den slutsatsen, säger hovrättsrådet Martin Nilsson.

Hovrätten anser i motsats till Hässleholms tingsrätt det inte bevisat exakt vad som hände på läkarmottagningen i Hässleholm i januari 2013, då kvinnan inte ville ta läkaren i hand och han då avbröt undersökningen. Därför frias företaget och slipper betala de 75 000 kronor i diskrimineringsersättning som tingsrätten ansåg var befogat.

Det är diskrimineringsombudsmannen, DO, som drivit fallet. Processföraren Anna Rosenmuller Nordlander på DO vill i dag inte säga om man vill försöka få ärendet avgjort i högsta instans.

Hon menar att domen är ett bevis för hur svårt det är att få någon dömd för den här sortens diskriminering.

– Den här bevisregeln som finns i diskrimineringsmål tillämpas olika. En tingsrätt gör en bedömning, där man ansåg att det var diskriminering, medan hovrätten gjort en helt annan bedömning på i huvudsak samma bevisning.

Hovrättens dom innebär att man aldrig tog ställning till om det varit religiös diskriminering om DO lyckats bevisa händelseförloppet. Hovrättsråd Martin Nilsson säger att svenska domstolar är ovana vid den typen av mål.

– I Europadomstolen i Strasbourg har frågeställningen däremot varit uppe, men där bedöms det efter europakonventionen, men vi bedömer i första hand efter diskrimineringslagen. Det finns inte så många svenska fall sedan tidigare.

Och det här fallet kommer inte att ge någon vägledning?

– Nej, det föll på bevisningen.