En 23-årig svensk häktas för terror i Bryssel

2:03 min

En svensk är misstänkt för att ha hjälpt terrorister i Belgiens huvudstad Bryssel. På torsdagen bestämde en belgisk domstol att svensken ska hållas inlåst.

Klicka på texten för att läsa mer

Domstolen i Bryssel bestämde att svensken ska sitta inlåst på ett häkte under tiden som polisen undersöker vad han kan ha gjort.

Så här berättade en reporter i Bryssel TV i morse när mannen kom till domstolen:

- Här bakom oss nu så kan vi se fångtransporten med mannen föras in till Justitiepalatset här i Bryssel. Han är en av de absolut viktigaste misstänkta och man ska alltså bestämma om han ska hållas kvar i fängelse eller inte, berättar Sveriges Televisions reporter Eva Elmsäter.

Fixat väskor med sprängmedel

Den svenske mannen är alltså misstänkt för terroristbrott i Bryssel. Han är misstänkt för att ha hjälpt en terrorist som sprängde bomben i tunnelbanan i Bryssel den 22 mars.

Samma dag sprängdes också bomber på en belgisk flygplats. De belgiska åklagarna tror att svensken också köpte de väskor som fylldes med sprängmedel till de attackerna i Bryssel.

Försvann från sin familj i Malmö

Den misstänkta svensken är 23 år gammal. Han är född och uppvuxen i Skåne i södra Sverige.

Han bodde i stadsdelen Rosengård i Malmö tills förra året då han plötsligt försvann. Troligen åkte han då till Syrien och krigade för terrorgruppen IS, men han kom tillbaka till Europa i höstas.

Förra veckan togs mannen fast av polisen i Belgien och nu är han alltså misstänkt för terrorbrott i Bryssel den 22 mars, tillsammans med flera andra personer.

En del av de misstänkta kan också vara inblandade i terrorattackerna i Paris i höstas.