Prokofjevs byrå och konstant spänning

Här smeks örat av vemodiga klanger i en violinkonsert av melodiernas mästare – Sergej Prokofjev.

Tonsättare har ju olika strategier när de ska komponera, Prokofjev han utgick från melodierna. Det sägs att han hade en stor byrå med massor av fack, fulla av melodier.

När det dök upp en bra slinga i huvudet så skrev han ner den i sitt anteckningsblock och sorterade in den i byrån.

En sådär melodislinga åkte ner i lådan för musikaliska övergångar, en helt okej melodi in i lådan för sidoteman, men var melodin en sådan där som inte ville lämna huvudet, så sorterades den in i det allra finaste facket – och det var en sådan melodi som bygger hans första violinkonsert.

Sergej Prokofjevs första violinkonsert sticker ut lite bland andra violinkonserter. Dels för att den består av två långsamma yttersatser, det brukar vara tvärtom, dels för att det inte bara är violinens konsert, den mer leder orkesterklangen än är ensam solist.

Prokofjev var mycket förtjust i det första temat vi hör, som var tänkt som en liten concertino från början men som istället alltså växte ut till en hel konsert.

Ann Persson, musikläggare för Klassisk förmiddag, menar att det bästa med Prokofjevs violinkonsert är att den är så hemlig. Ingen pompös start i orkestern utan violinen kommer liksom smygande från ingenstans. Sen värsta accelerationen.

Konstant spännande!

Sergej Prokofjev: Violinkonsert nr 1 D-dur (1917). Solist: Kyung Wha Chung. Londons symfoniorkester. Dirigent: André Previn. Decca 460 016-2.