Så skriver Roslund och Hellström sina succéböcker

2:58 min

De har rest över hela världen för att prata om sina kriminalromaner. I Bjursnäs utanför Kalmar var första gången de behövde ta en paus på grund av ljudet från en jordbruksmaskin.

– Då tänkte vi faktiskt: vad skönt det är att boken finns i alla hörn, på alla ställen.

Så säger Anders Roslund, journalist med bakgrund som reporter och redaktör på SVT och ena halvan av författarparet Roslund och Hellström som på onsdagskvällen besökte Bjursnäs bygdegård för att berätta om sin kommande bok Tre minuter.

Kontrasten är slående mot hans medförfattare Börge Hellström, tidigare kriminell och en av initiativtagarna till KRIS – Kriminellas revansch i samhället. En kontrast som de kunnat utnyttja när de skrivit böckerna, även om det inte alltid gått helt lugnt till.

– Jag kan ju gott och väl vara ärlig, vi har rykt ihop ordentligt några gånger, Anders och jag, säger Börge Hellström.

Paret möttes i slutet av 1990-talet och släppte sin första bok Odjuret 2004. Sedan dess har de släppt ytterligare fem – snart sex – böcker och som översatts till en mängd olika språk.

Länge beskrev de sig själva just som ett par, en enhet, och ville inte gå in på hur de fördelat arbetet sinsemellan. Men där har de ändrat sig på senare tid.

– Vi bestämde oss för att aldrig prata om hur vi gör, det gjorde vi i 13-14 år. Nu pratar vi om det, säger Anders Roslund.

Arbetet med en bok inleds med ungefär åtta månader av research, som de gör tillsammans. Sedan sätter sig Anders Roslund i ytterligare åtta månader på egen hand och skriver. Efter det ses de igen för åtta månaders efterarbete.

– Så blev vårt skrivande, för till slut måste man ha en röst, en penna, säger Anders Roslund.