Nya regler ska minska konflikter i skejtparkerna

2:39 min

Nya säkerhetsregler för landets skejtparker ska minska konflikterna mellan skateboardåkare och kickbikeåkare.

Det hoppas Sveriges Skateboardförbund.

Tillsammans med ordföranden i Halmstad Skateboardförening, Henrik Cederlund, har de skrivit rekommendationer till säkerhetsregler för skejtparker som både kommuner och lokala skejtföreningar kan ha nytta av.

– En skejtpark är en idrottsanläggning, det är ingen lekplats, säger Henrik Cederlund. 

– Det finns olika kulturer inom de här olika uttrycken som finns, till exempel kickbike och skejtboard, säger Henrik Cederlund.

Han säger att det finns en skillnad i mognaden hos utövarna i de olika grupperna.

– Och det finns en speciell kutym och oskrivna regler om hur man beter sig i en skejtpark, säger han.

Efter en två år lång konflikt med kickbikeåkarna lämnade Halmstad skateboardklubb skejtparken vid Halmstad arena i somras.

Konflikten handlade om att de båda grupperna hade svårt att samsas om tider på skateparken och att de hade svårt att åka samtidigt. 

– Jag är ju 39 år, väger 80 plus, kan köra ganska fort ibland och står på fyra hjul utan broms. Det har ju hänt flera gånger att man fått kasta sig åt sidan för att något barn droppar in framför en när man är igång. Det händer inte i skejtvärlden, säger han.

Arbetet har medförfattats av Henrik Cederlund och förbundet hoppas att reglerna ska generera ett lugn i skateparkerna och bidra till utveckling och mer förståelse framöver.

– Vad gäller de parker som ska byggas, Varberg är ett bra exempel, tar man förhoppningsvis hänsyn till det här fenomenet som uppstått. Att skejtarna sliter, det byggs en park, dagen efter man öppnar så står där 50 stycken med styre som inte bidragit under resans gång.

– Det kanske i nästa steg innebär att de också engagerar sig, för det önskar vi, säger Henrik Cederlund.