Länsstyrelsen polisanmäler Dalatrafik och Somaliska PRO

2:34 min

Länsstyrelsen Dalarna polisanmäler Dalatrafik och Somaliska PRO då myndigheten misstänker att de bedriver olaglig bevakningsverksamhet. Det handlar om att Somaliska PRO åker med på vissa busslinjer i Borlänge för att hålla ordning.

Länsstyrelsen anser att Dalatrafik inte har tillstånd att bedriva vaktbolag och att Somaliska PRO inte har tillstånd att ägna sig åt bevakningsverksamhet.

– Det är väldigt viktigt att det bara är auktoriserade bevakningsföretag som bedriver bevakningsverksamhet. För att få ett sådant tillstånd måste man ha dokumenterad kunskap som gör dem lämpliga att hantera de situationer som kan uppstå, säger Henri Liman som är jurist på Länsstyrelsen Dalarna.

Länsstyrelsen skriver i sin polisanmälan att Dalatrafiks VD Conny Strand uppgett för myndigheten att Somaliska PRO i Borlänge får betalt för i form av busskort samt 7 000 kronor per månad. Och det är just betalningen som gör att länsstyrelsen anser att det handlar om yrkesmässig bevakning.

Varför är pengarna en viktig del i det här?

– Om de bara hade suttit på bussen och gjort det ideellt hade det inte varit något problem. Men om man har de som en bevakande verksamhet och tar betalt för det är det yrkesmässigt, och det får enligt lag bara auktoriserade företag göra, säger Henri Liman.

Vad säger du till de som tycker att det här låter lite tramsigt. Det är ju för en god sak?

– Lagen är lika för alla. Vem som helst ska inte bedriva yrkesmässig bevakningsverksamhet, säger Henri Liman.

Dalatrafiks vd, Conny Strand, menar att anmälan grundar sig på fel förutsättning.

– De är inte vakter och kommer inte bli det, de är bussvärdar. Och den här typen av värdskap finns ju på andra platser också. Och ingen av de här värdarnas uppgift är att vakta, utan att hjälpa till och se till att det är lugn och ro och vara närvarande, säger Conny Strand.

Sagt på vår sida på Facebook om polisanmälan mot Dalatrafik:

Om dessa äldre herrar vill och kan lugna ner buset på bussarna måste det väl vara bra.

Nu är det ju så att våra lagar och regler ska gälla alla. Dalatrafik får väl anställa väktare på laglig väg som andra bolag.

Det är helt otroligt! Uppmuntra att människor vill hjälpa till i samhället istället för att klaga och gnälla på nåt som är så positivt!