Språkvän trendar i Sundsvall

4:30 min

Det verkar bara finnas vinnare i Sundsvalls kommuns språkvän-projekt som drog igång när flyktingströmmen var som stridast i höstas. Hundratals nya och gamla Sundsvallsbor har redan knutit vänskapsband.

Det är Lotta Lockne, Khaled Derawi och Helena Hill från Sundsvalls kommun som berättar vad det här går ut på.

Och visst är tanken att öka integrationen, men mest handlar det om något djupt mänskligt. Träffas, umgås, trivas med en liten vänlig knuff i rätt riktning av kommunens tjänstemän. Helt frivilligt, på jämlika villkor, inga ersättningar eller pengar är inblandade och ingen behöver bjuda hem om man inte vill. Det går ju hur bra som helst att prata svenska med någon på hundpromenaden, svamputflykten, kolla på fotboll tillsammans eller ta en enkel fika någonstans.

– Det har varit rörande att höra hur nya svenskar från andra länder på det här sättet för första gången på riktigt får en chans att prata svenska med någon som inte är en lärare eller en myndighetsperson, säger Helena Hill.

– Svenskar kanske inte är så spontana utan behöver lite hjälp, säger Khaled Derawi.

Kråksången med att bli språkvän är kompisskapet. Något Mats Björk, en av de blivande etablerade svenska språkvännerna, tagit fasta på.

– Jag kollade i min Facebook och såg att jag har väldigt få människor från andra länder som vänner där, säger han och som den här kvällen gör något åt det.

Alla får fylla i lite uppgifter om sig själv. Vad man har för intressen, om det finns särskilda önskemål - kanske geografiskt att de nya språkvännerna gärna ska bo i samma område.

– Jag anmälde mig för att jag själv har flyttat hit och vet att det kan vara ganska svårt att komma in i ett sammanhang, säger Jenny Strömberg vars danska accent bara hörs svagt.

418 nya och gamla sundsvallsbor har på det här sättet kopplats ihop på bara ett halvår. Intresset har hittills varit större från etablerade svenskar och kommunen har haft svårt att hinna med.

– Men nu börjar vi komma ikapp och fler får gärna anmäla sig. Det gäller förstås både nya och gamla svenskar, säger Lotta Lockne.

Nästa vecka ska matchningen ske. Då blir det mingel med båda grupperna och förhoppningen är att vänskap ska uppstå.