Carl Jan Granqvists vintips vecka 15

Carl Jans druvskola fortsätter: druvan Cabernet Sauvignon

5:55 min

Druvan cabernet sauvignon är ursprungligen en korsning mellan den blå druvan cabernet franc och den gröna druvan sauvignon blanc. Druvan gjorde sig känd i Bordeaux, Frankrike där den utgjorde ryggraden på de klassiska slottsvinerna.

Lyssna på Lotta och Carl Jans prat om vin omkring 14.40.

Druvans popularitet har spridit sig över hela världen och idag används den till allt från Kultviner i Napa Valley, Kalifornien till boxviner från Australien. Carl Jan Granqvist har valt ut två viner som får representera två sidor av druvan, först ut ett skolboksexempel på druvans egenskaper från Chile och därefter en Bag-in-box från Australien.

Vin 1: Rött vin på 75 cl flaska 2014 Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon nummer 2962 på Systembolaget

Veckans röda vin kommer från Chile och producenten bakom är vinhuset Concha y Toro. Här har vi ett skolboksexempel på hur druvan Cabernet Sauvignon blir när den odlas i ett lite varmare klimat. Vinets namn kommer ifrån att de spred ett rykte om att djävulen hade sin boning i vinkällaren för att hålla tjuvar borta. Efter skörd och vinifiering lagras större delen av vinet på amerikanska ekfat. Vinet passar utmärkt till smakrikt grillat kött.

Doft: Druvtypisk doft av svarta vinbär, plommon, örter och rostade ekfat

Munhåleupplevelse: Fyllig smak av mogna svarta vinbär, örter och vanilj med en fin strävhet och lång eftersmak.

Alkohol: 13,5 %

Pris: 79 kr

Vin 2: Rött vin på 300 cl bag-in-box 2015 Lindemans Bin 45 Cabernet Sauvignon nummer 6226 på Systembolaget

Veckans andra cabernet sauvignon kommer från Australien och bakom vinet står Lindemans, en av Australiens största vinproducenter. Lindemans grundades redan 1843 då Henry Lindeman planterade sina första vinrankor i Hunter Valley. Det här vinet fullkomligen skriker Australiensik cabernet sauvignon med sin solmogna frukt och härliga fyllighet. Vinet passar utmärkt att servera till gillad vildsvin med hasselbackspotatis och pepparsås.

Doft: Stor inbjudande och varmfruktig doft med syltiga inslag av mörka bär, mängder av kryddor och rostad vaniljstång.

Munhåleupplevelse: Fullkomligen sprängfylld med övermogen och syltad frukt i form svartavinbär, plommon följt av kryddor och vanilj.

Alkohol: 14%

Pris: 269 kr