Skåne

Läkarföretag friat från diskriminering

1:11 min

Det var inte diskriminering när en muslimsk kvinna vägrades en läkarundersökning vid ett vårdföretag i Skåne. Det har hovrätten nu kommit fram till.

Kvinnan ville inte ta en manlig läkare i hand på grund av sin religion.

Hässleholms tingsrätt dömde företaget till att betala 75 000 kronor i ersättning till kvinnan, men hovrätten ändrar tingsrättens dom och friar företaget från diskriminering.

Bevisningen räckte inte, säger hovrättsrådet Martin Nilsson. Hovrätten anser i motsats till tingsrätten att det inte är bevisat exakt vad som hände på läkarmottagningen i Hässleholm 2013 då kvinnan inte ville ta läkaren i hand och han då avbröt undersökningen.

Det är diskrimineringsombudsmannen DO som drivit fallet och i tingsrätten dömdes läkarföretaget för diskriminering på religiösa grunder.

– Det här visar på hur svårt det är att driva diskrimineringsmål när det gäller bevismål, säger processförare Anna Rosenmuller Nordlander på DO.

Hovrättens dom innebär att man aldrig tog ställning till om det varit religiös diskriminering om DO lyckats bevisa händelseförloppet. Och sådana domar är ovanliga i Sverige, enligt hovrättsrådet Martin Nilsson.

– Det finns inte så många fall sedan tidigare.