Terrordåden i Bryssel

Terrormisstänkta svensken medger skuld

1:26 min

Den 23-årige svensk som misstänks för inblandning i terrorattentaten i Bryssel häktas för terrorbrott. Det bekräftar hans advokat för Sveriges Radio kort innan han fick sparken för att ha talat med medierna.

– Vi har träffats och pratat och han medger skuld. Vi får med tiden se vilken skuld han har och i vilken omfattning, som han är inblandad. Det viktiga är att han gör medgivanden. Han samarbetar och förhörs fortlöpande, säger advokat Vincent Lurquin.

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar och advokaten vill inte säga vad den 23-årige svensken faktiskt sagt i förhören.

– Som ni vet kan jag inte ge detaljer. Det som jag tror är viktigt är att vi ändå har ett gemensamt mål för att kunna förhindra attentat i framtiden. Utredningen framskrider och den här utredningen går framåt i rask takt. Min klient samarbetar, säger advokat Vincent Lurquin till Sveriges Radio.

Men det råder osämja mellan den terrormisstänkte svenskens båda advokater - och kort efter intervjun sparkas Vincent Lurquin.

– Advokat Lurquin har uttalat sig i media utan att samråda med mig. Därför får han lämna sitt uppdrag, säger huvudadvokat Gisèle Stuyck. 

Hittills har svensken inte pratat med några svenska myndigheter men hans föräldrar kommer att åka till Bryssel från Sverige dom närmaste dagarna för att träffa honom.

– Föräldrarna kommer att komma men vi har inga kontakter med svenska myndigheter. Just nu koncentrerar vi på oss det som sker i Belgien, säger advokaten innan han går iväg för att vara med vid nya polisförhör med den 23-årige svensken.

Formellt var dagens häktning en bekräftelse av den tidigare häktningen från i lördags. Men den 23-åriga svensken ställdes inför en ny domare och misstankar och bevis mot honom redovisades, så intresset var ändå stort.

Nästa förhandling sker om en månad. Han hålls i ett fängelse i Saint-Gilles.