Sametingsrepresentanter samlades i Murmansk

Samer i Ryssland måste själva kämpa för sitt Sameting

- Vi måste inse att ett sameting i Ryssland inte kommer inom en överskådlig framtid och måste hitta andra vägar för samer här att kunna samarbeta med oss, säger Aili Keskitalo, sametingspresident i Norge till NRK Sápmi.

SPR, Samiskt Parlamentariskt Råd, där sametingsrepresentanter från sametingen Norge, Finland och Sverige finns representerade, informerade samer på Kolahalvön om Sametingen i norden, när SPR höll styrelsemöte i veckan.

- Att vi får diskutera med samer här hur vi ska stärka samarbetet i framtiden, är historiskt säger Tiina Sanila-Aikio sametingspresident på finska Sametinget till NRK Sápmi.

- Jag är nöjd över att ha kunnat genomfört mötet här i Murmansk och det är bra uppslutning bland ryska myndigheter, föreningar och från samhället, säger Aili Keskitalo sametingspresident i Norge

Hon tycker samarbetet med de omkring 2000 samer på ryska sidan är och har varit en utmaning genom åren. Bland annat då yttrandefriheten inte är densamma, eller organisationsfriheten och det påverkar samer här berättar Aili Keskitalo.

- Vi kan inte vänta tills det blir bättre. Vi måste jobba utifrån förutsättningarna. Målet med mötet är att hitta i praktiken möjliga sätt att säkra samers deltagande i vårt samarbete samer emellan, säger Aili Keskitalo.

Hon är pessimistisk till att ett Sameting i Ryssland kan bildas inom en överskådlig framtid.

- Ryssland är så mycket större än norden och här finns över 40 urfolk och det betyder att Sametinget inte är lika aktuell, säger Aili Keskitalo.

- Viljan att inrätta ett Sameting här i Ryssland måste komma från samer här, säger Tiina Sanila-Aikio

SPR representeras idag av 21 sametingsledamöter i de olika sametingen i norden. Och målet är att få till en nordisk samekonvention och säkerställa att alla samer har likadana rättigheter oavsett i vilket land man bor. Men då riskerar samer i Ryssland kan hamna i skugga då de inte har något Sameting. Och Aili Keskitalo menar att det inte går att vänta på att det ska bildas innan samer på rysk sida kan ansluta till SPR:

- Vi har i flera år väntat på att Sametinget ska bildas i Ryssland. Och vi har sagt att när de är gjort så kan de vara med i vårt samarbete. Men jag tror inte att det händer närmaste framtiden. Vi måste godkänna de strukturer som finns här i Ryssland och hitta vägar att de kan samarbeta med oss, säger Aili Keskitalo.

Nu har SPR representanterna fått information hur situationen är i Ryssland och fått träffa organisationer där och hur samarbetet kan utvecklas.

- Det vi försöker nu är att berätta våra erfarenheter och nu är det upp till dem här och det vi kan ge dem är vårt stöd och ta emot dem i vår grupp. Efter vårt möte här önskar vi att vi också fått lärdomar hur vi kan göra det bättre, säger Aili Keskitalo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio