De tävlar i Cannes 2016

Filmfestivalen i Cannes har släppt programmet för 2016 års festival, och det är en samling kända ansikten som deltar. Svensk långfilm lyste däremot med sin frånvaro när festivalens officiella program presenterades på torsdagsförmiddagen.

I vanlig ordning var det Cannes konstnärlige ledare Thierry Frémaux som berättade om filmurvalet på en presskonferens i Paris, i sällskap med festivalpresidenten Pierre Lescure.

Tävlar om Guldpalmen för bästa långfilm gör bland annat namnkunniga regissörer som bröderna Jean-Pierre och Luc Dardenne, Andrea Arnold, Xavier Dolan, Sean Penn, Nicolas Winding Refn och Pedro Almodóvar.

Utom tävlan kommer bland annat Steven Spielbergs "SVJ" visas, liksom Jodie Fosters "Money monster" och, som tidigare meddelats, öppningsfilmen, Woody Allens "Café Society" med Kristen Stewart, Jesse Eisenberg, Steve Carell med flera i huvudrollerna.

I tävlingssektionen var det, i något som har kommit att bli en neslig tradition för festivalen, glest med kvinnor bland regissörsnamnen. Undantagen var brittiska Andrea Arnold (som tävlade på festivalen 2009 med "Fish tank"), tyskan Maren Ade ("Toni Erdmann") och fransyskan Nicole García, som återvänder till festivalen för första gången på tio år med "Mal de pierres".

För svensk del ser det också mörkt ut. Bara två kortfilmer med Sverige som avsändare syns i det officiella programmet. Det är, som TT tidigare rapporterat, den svensk-colombianska samproduktionen "Madre" av Simón Mesa Soto, samt Simon Vahlnes "Fight on a Swedish beach". En märkbar kontrast till förra årets festival, då Sverige syntes överallt på Croisetten, inte minst tack vare Ingrid Bergmans ansikte på festivalaffischen.

Öppnar festivalen den 11 maj gör, som tidigare meddelats, Woody Allens "Café Society", med röda mattan-närvaro i form av Kristen Stewart, Jesse Eisenberg och Blake Lively.

En annan emotsedd besökare på festivalen blir punkikonen Iggy Pop, vars liv porträtteras i Jim Jarmusch nya The Stooges-dokumentär "Gimme danger", som även den visas på festivalen.

Årets filmfestival i Cannes äger rum 11-22 maj och är den 69:e i ordningen.