Soldiers of Odin planerar patrullering i Hudiksvall

1:40 min

På lördag planerar medborgargardet Soldiers of Odin Gävleborg att för första gången nattvandra i Hudiksvall. Men kommunstyrelsens ordförande Mikael Löthstam tycker att gruppen ska hålla sig borta. 

Soldiers of Odin Gävleborg planerar att nattvandra på Hudiksvalls gator på lördagskvällen.

Men kommunalstyrelsens ordförande, socialdemokraten Mikael Löthstam, vill inte att de kommer till kommunen. 

– Alltså, jag blir bestört när jag hör att de kommer till stan. Jag ser inte att den här typen av högerextrema grupper har något att göra i Hudiksvall. Vi betackar oss den typen av verksamheter i vår kommun, säger han. 

Medborgargardet har sina rötter i Finland och har starka kopplingar till extremhögern. När Soldiers of Odin patrullerade i Gävle förra helgen sattes extra poliser in.

Men Kristina Holgersson, lokalpolisområdeschef i Hälsingland, vill inte berätta om man nu kommer göra samma sak i Hudiksvall.

– Men däremot ingriper vi alltid mot brottslighet som den här typen av verksamhet, medborgargarden, kan hålla på med.

Ett tiotal personer har än så länge bekräftat att de kommer att vara med under vandringen i Hudiksvall, enligt uppgift till P4 Gävleborg. 

Bland dem finns gruppens ledare i Bollnäs som är dömd till fängelse för misshandel, gruppens ledare i Söderhamn som bland annat är dömd för stöld och häleri och en medlem som tidigare misshandlat en ledande politiker i Gävle.

Soldiers of Odin säger sig vilja motverka våld. Men kommunalstyrelsens ordförande Mikael Löthstam tror att effekten kan bli den motsatta.

– Nja, jag tror snarare att det kan bli konfrontation. Det har man sett från andra orter. Så som sagt, de kan hålla sig härifrån.

P4 Gävleborg kunde under onsdagen berätta att flera av ledarna och de aktiva i gruppen sedan tidigare är dömda för brott.