Kvinnoöverfallen

Kvinnor fortfarande oroliga för överfall

0:51 min

Gärningsmän i tolv misstänkta kvinnoöverfall i Östersund kan gå fria eftersom utredningarna nu har lagts ner. Men polisen tycker inte att kvinnor ska vara oroliga för att gå ut.

För drygt en månad sen gick polisen ut och varnade kvinnor för att vara ute ensamma i centrala Östersund på kvällar och nätter. Av 13 polisanmälda överfall mot kvinnor, på tre veckor i vinter, så har bara en utredning lett till åtal och rättegång mot en misstänkt man som får sin dom på torsdag. De resterande 12 polisanmälda överfallen har lagts ner eftersom polisen inte har mer att gå på.

– Det känns lite som att det inte spelar någon roll om man blir överfallen eller inte för det görs ändå inget åt det, säger Elin som bor i Östersund.

För P4 Jämtland berättar hon att hon börjat ta bilen oftare och att hon undviker att röra sig utomhus på egen hand. Men Jämtlandspolisen tycker inte att kvinnor i Östersund behöver vara oroliga.

– Jag tycker inte att man ska vara nervös överhuvudtaget. Det gäller egentligen att vara lite vaksam generellt, säger Michael Lundberg, förundersökningsledare vid polisen.