I flera år tog hon hand om sin make

4:28 min

För att kunna motivera en demenssjuk som inte vill duscha eller äta mat kräver ett stort tålamod och förståelse för den typ av demens som personen lider av.

I går uppmärksammade P4 Örebro ett fall om en dement person som inte fått den vård hon behövde på ett boende i vårt län. Personalen lät bli att hjälpa till med både duschning och städning eftersom hon hela tiden sade att hon inte ville ha hjälp med detta.

I dag besökte vi Kicki Falk som bor i Hällefors. Hennes make lider av demens och under flera år vårdade Kicki honom hemma. Hon säger att det inte alltid är lätt att motivera en dement person och att det krävs ett stort tålamod.

–  Viljan att göra saker blev ju sämre. Han ville inte äta eller byta kläder... Men det gäller att lirka hela tiden. Han kanske inte ville gå och lägga sig utan vara uppe hela nätterna och då gäller det att följa med, locka och ha ett stort tålamod, säger Kicki.

Hon säger att man succesivt fick vänja sig vid att allt inte var som innan och tänka om. Kickis make kan inte längre bo hemma och sedan tre år tillbaka bor han på ett vårdboende. Enligt Kicki är vården eftersatt och hon märker stor skillnad från när hon själv tog hand om honom.

– Man har ingen aktivitet. Jag var ju mycket ute med honom och det är jag ju fortfarande, för det finns ingen som har tid. Han går därinne, fram och tillbaka hela dagarna och har inget att göra, säger Kicki Falk.

Hör hela intervjun med Kicki Falk ovan