Rallyt vill skapa världens största sommarskidtävling

1:23 min

Världens största skidtävling på sommaren. Det är vad Svenska rallyt vill skapa längs Klarälvsbanan, den nio mil långa cykelbanan mellan Karlstad och Hagfors.

Tävlingen ska kallas Klarälvsloppet, och rallyt hoppas nu få bidrag från berörda kommuner och Region Värmland för att göra en förstudie.

Här kan du se när P4 Värmlands Per Larsson teståker en sträcka av Klarälvsbanan i trakterna av Munkfors.

Munkfors kommunchef Jan-Olof Appel tycker att planerna låter spännande.

– Vi har fått ett bra intryck av detta, vi som har sett det här. Vi tycker att det är ett bra initiativ, och dessutom med en välfungerande organisation bakom. Sedan att Klarälvsbanan kan komma till sin rätt, det ser vi som väldigt positivt, säger han.

I september 2017 ska det första Klarälvsloppet avgöras, om allt går i lås. Det handlar om en rullskidtävling med start i Uddeholm i Hagfors kommun och målgång på Stora torget i Karlstad. Loppet ska gå på Klarälvsbanan, alltså den gamla järnvägsbanvallen som numera är cykelväg.

Visionen är att locka världseliten och att Klarälvsloppet 2019 ska vara världens största skidtävling på sommaren. Det finns också idéer om att även ha tävlingar i till exempel cykel och löpning.

Svenska rallyt driver projektet och hoppas att kommunerna längs banan, Region Värmland och Tillväxtverket vill vara med och finansiera. Nu under våren tas beslut om att bidra till förstudien, enligt förslag 50 000 kronor var i år från de mindre kommunerna och 200 000 var från Karlstad och regionen.

Rallyt har också planer på att samarbeta med Vasaloppet, där Klarälvsloppet kan komma att bli seedningsgrundande.

Jan-Olof Appel tror att arrangemanget kan bli betydelsefullt både för Munkfors och resten av regionen.

– Det betyder väl att fler uppmärksammar inte bara Munkfors utan hela sträckningen. Och många besökare hoppas vi på, naturligtvis, i sådana fall. Det här ska ju pågå några dagar, så det ser vi fram emot, säger han.