Jönköpings län

Johan är länets första vägängel

1:50 min

På dagarna arbetar Johan Klasson från Hestra på en industri. Men på kvällar och helger byter han skepnad och blir vägens riddare.

Organisationen Missing People har fått stort genomslag där allmänheten och frivilliga krafter hjälper till att leta upp försvunna personer. Nu finns något av deras motsvarighet på vägarna.

Organisationen Trafficsec (från Traffic security som betyder trafiksäkerhet) startade för några år sedan och sprider sig över landet. En ideell organisation där medlemmarna tar på sig att åka ut vid olyckor eller när trafikanter behöver hjälp vid vägkanten.

Ett 40-tal personer runt om i Sverige har nu tagit på sig att vara dessa vägens riddare, och först i länet är alltså Johan Klasson från Hestra som får egna pengar satt blinkande varningsljus på sin bil och utrustat den med förstahjälpen, bogserlina med mera.

– Jag vill ju hjälpa andra människor som har problem. En vacker dag kanske man står där själv. Jag åker så gott jag kan på kvällar och helger, berättar Johan Klasson.

Han var intresserad av att arbeta som deltidsbrandman men det fanns inte plats där han sökte. Kort därefter fick han tips om organisationen av en kompis och hakade på.

Att ringa på Trafficsecs rikstäckande journummer är gratis för den som behöver hjälp, man behöver alltså inte vara medlem för att få hjälp.

Jag kan åka på allt från bensinstopp till en trafikolycka, till någon som behöver byta däck mitt i natten så kan vi stå och varna vid vägkanten.

Så långt är inte så många kopplade till organisationen men Johan Klasson tror man kan bli större.

– Jag tror vi kan växa. Sverige är stort och vägarna många, säger Johan Klasson.