Gripen blir stående - FMV har inte löst problemen

2:52 min

Underhållet på Försvarsmaktens Gripenplan står nu i princip stilla. Orsaken är att FMV inte åtgärdat de problem som Flygsäkerhetsinspektionen anmärkte på redan före jul.

Trots att Försvarets materielverk, FMV, fick till årsskiftet på sig är problemen fortfarande inte lösta. Därför fryser nu inspektionen FMV:s tillstånd att godkänna tillsynen på planen, vilket innebär att tre Gripenplan som skulle varit klara till måndag blir stående.

– Jag har velat sätta säkerheten framför allt annat, säger flygsäkerhetsinspektör Anders Janson.

I november kunde P4 Blekinge berätta att Gripenplan i Kallinge riskerade bli stående på marken. Chefen för flygverkstäderna hade nämligen slagit larm till Flygsäkerhetsinspektionen om att han inte kunde utföra sitt jobb på grund av oklara rutiner och arbetsroller internt inom FMV. 

Annicka Engblom (M), suppleant i försvarsutskottet var kritisk till hanteringen av verkstäderna och sa: 

Jag förutsätter att FMV skrider till verket med hårdhandskarna och åtgärdar felen. 

Även chefen för F17 trodde att felen skulle rättas till och förutsatte att Flygsäkerhetsinspektionen inte skulle sätta sina hot om att stoppa underhållet på Jas Gripen i verket.

FMV själva lovade att skrida till verket. 

Men informationsdirektören Toni Eriksson säger nu att man ska rätta till felen så fort som möjligt.
– Vi ska reda ut besticken och se till att de olika regelverken säger samma sak för det är det som är grundproblemet, säger Toni Eriksson.

Magnus Liljegren som är chef för Flygvapnets produktionsledning säger att det frysta tillståndet får konsekvenser redan nästa vecka.

– Då måste vi minska på flygtidsuttaget och då blir det ju en kurva som faller sakta men säkert och till slut ger det ju effekter som inte går att återhämta och då pratar vi kanske ett par veckor framåt, säger Magnus Liljegren.