Regionala klyftorna ökar – Gävleborg halkar efter

1:39 min

Inget län har tappat så många personer i sysselsättning under 2000-talet som Gävleborg och ekonomin växer betydligt långsammare än landets övriga regioner. Bakom utvecklingen ligger den fallande tillverkningsindustrin.  

Medan andra regioner haft en ekonomisk tillväxt på i genomsnitt två till tre procent, har Gävleborgs ekonomi bara vuxit med i genomsnitt 0,6 procent, enligt regionstatistik från Sveriges statistiska centralbyrå, SCB. 

Det innebär att klyftorna bara blir större och gävleborgaren tjänar i dag knappt 80 procent av den genomsnittliga svenskens inkomst - ett glapp som ökat med tio procentenheter sedan millenniumskiftet.

Bakom utvecklingen ligger den fallande järn- och stålindustrin, som tidigare varit hela bergslagens tillväxtmotor. 

I Sandviken och Hofors kommun är tillverkningsindustrin dock fortfarande stark. Men beroendet av orternas industrijättar är stort, och sätter käppar i hjulen i omvandlingen mot ett mer mångfacetterat näringsliv. 

– Det är den som styr. Sandvik har ju haft det tufft i höst och då har ju vi också haft det tufft. Men nu märker vi att det är någonting mer som händer i Sandvik för nu får vi mer jobb igen, säger Ted Hansen, platschef på CNC Lego i Sandviken. 

Efter 150 år i branschen är Sandvik fortfarande verksam i orten och företaget sysselsätter omkring 6000 personer. 

Men det är betydligt färre än under tidigare decennier, då tillverkningsindustrin blomstrade. På CNC Lego hade man då dubbelt så många anställda. 

– För länge sen så var det väldigt många folk som jobbade här, sen har det varit lite nedåt, men nu verkar det svänga igen. Det var ju varsel här för inte allt så länge sen men nu är det fullt ös, säger Daniel Wallbom, CNC-operatör på CNC Lego.

I takt med att sysselsättningen sjunkit har arbetslösheten ökat rejält i kommunen. När Sandvik specialiserat sin tillverkning har det varit svårt att hitta rätt kompetens.

Samtidigt är det just specialiseringen som hållit industrin vid liv, menar Ted Hansen.  

– Vi har överlevt mycket på grund av den kompetens som vi har inom verktygstillverkningen. De som började här förut är ju verktygsmakare. Sen har det övergått till CNC med styrda maskiner, så det var ju mer hantverk förr.